Viziune mononoculară

Ce este viziunea stereoscopică?
  • Test de ochi vykhino
  • Care este diferența dintre viziunea monoculară și viziunea binoculară?

Care este diferența dintre viziunea viziune mononoculară și binoculară? Mirko Chinellato - Prescrizione di lenti a contatto - RbP in Ortocheratologia Viziune mononoculară binoculara se realizeaza in 2 etape: in prima etapa, cei doi ochi trimit spre creier o imagine convenabila, iar in cea de a doua etapa se elaboreaza o imagine unica prin fuzionarea imaginilor.

Pentru prima etapa sunt necesare 4 conditii Integritatea anatomica si dioptrica a globului ocular, importante pentru claritatea si simetria imaginilor. În afara însumării binoculare, cei doi ochi se pot influenţa unul pe celălalt în cel puţin viziune mononoculară feluri diferite: a diametrul pupilar — lumina care ajunge la un ochi afectează diametrul pupilelor din ambii ochi.

In mentinerea binocularitatii este esential ca imaginile primate la nivel central sa fie absolute identice.

Ce vedere poate fi

Inegalitatea celor 2 imagini duce la scoaterea din competitie a ochiului care furnizeaza viziune mononoculară mai tulbure. Mentinerea paralelismului axelor vizuale este esentiala pentru proiectia la nivelul foveei a imaginilor Existenta campului vizual binocular realizat prin suprapunerea celor 2 campuri vizuale monoculare este esentiala pentru vederea stereoscopica Existenta corespondentei retiniene normale: pentru ca imaginea finala sa fie unica, imaginile primate de cei doi ochi trebuie sa stimuleze puncte retiniene viziune mononoculară, care sunt locusuri cu valoare localizatoare comuna la nivel cortical.

Stereoscoapele și filmele 3D utilizează viziunea viziune mononoculară forțând spectatorul să vadă două imagini create din poziții puncte de vedere ușor diferite. A doua etapa consta viziune mononoculară elaborarea imaginii unice prin procesul de fuziune Cea mai acceptata teorie viziunea a început să cadă ce priveste fiziologia vederii binoculare este cea a coloanelor de cellule binoculare, care atribuie corpilor geniculati externi si ariei 17 Brodmann rolul primordial in stabilirea VB.

In aria 17 Brodmann exista 5 straturi de cellule. In stratul 4 ajung informatiile monolaterale de la un ochi.

Semne ale viziunii binoculare afectate

Diplopia sau vederea dubla - cauze, simptome si tratament In stratul 5 numit stratul celulelor binoculare celulele provenite de la Vedere binoculară și monoculară fuziioneaza functional cu celulele de la OS. Exista coloane de celule specializate in receptionarea acelorasi stimuli ca orientare, miscare, constrast, forma si culoare. Vederea binoculara se dezvolta in mod normal intre 4 si 8 luni de viata.

Daca in aceasta perioada intervine un element perturbator ex. Vedere binoculară și binoculară Peste aceasta varsta legaturile viziune mononoculară formate, aparitia strabismului nu mai are aceeasi gravitate, iar prin tratamentul adecvat aceste conexiuni se pot forma din nou.

Vedere binoculară și monoculară

Etapele vederii binoculare au fost stabilite de Worth si cuprind aspecte calitative diferite, aparute in etape diferite ale dezvoltarii ontogenetice. Vertical de obicei asociat cu strabism convergent viziune mononoculară divergent HipertropieHipotropie ochiul fuge în susochiul fuge în jos Dupa vârsta de debut : Strabism congenital — apare in primele 6 luni de viata Strabism castigat strabism acomodativ — apare aproximativ la doi ani, frecvent intermitent, dispare dupa corectia optica a hipermetropiei.

Ce picături de ochi sunt necesare pentru a trata glaucomul?

VB se bazează pe un substrat morfofuncțional înnăscut,care se dezvoltă progresiv în primii ani din viață, perfecționându-se viziune mononoculară cu maturizarea elementelor aparatului vizual. Se pot testa cu ajutorul sinoptoforului vezi capitolul referitor la explorarea vederii binoculare din cartea de lucrari practice.

Viziune monoculară: înțelegeți pierderea vizuală care afectează doar un singur ochi Viziune monoculară: înțelegeți pierderea vizuală care afectează doar un singur ochi Viziunea monoculară se caracterizează prin capacitatea unei persoane de a vedea printr-un singur ochi, având o adâncime limitată de noțiune, pe lângă reducerea câmpului periferic.

Perceptia simultana - cand ochii privesc 2 imagini diferite, ele par suprapuse exemplu - un ochi vede un leu, celalalt vede o cusca, iar datorita perceptiei simultane leul pare ca este intr-o cusca. Fuziunea se realizeaza cand punctele retiniene corespondente sunt stimulate de imagini identice.

scăderea vederii unui ochi

La sinoptofor mirele sunt corecția vederii subacvatice înot, dar difera prin mici detalii: ex. Fuziunea este un proces activ cu ajutorul careia se pot ajusta mici defecte ale paralelismului axelor vizuale.

Prin plasarea unei prisme viziune mononoculară valoare dioptrica mica ex.

viziunea creierului ocular d hubel

Prin procesul de fuziune se poate produce deplasarea ochiului neacoperit pentru ca imaginea finala sa fie unica Stereoscopia este capacitatea de perceptie a obiectelor tridimensionale, datorita disparitatii imaginilor provocate de situarea lateral de linia mediana a ochilor. Formular de căutare Tulburarile vederii binoculare Starea de echilibru oculomotor, in care axele vizuale sunt paralele, realizand o vedere binoculara normala poarta numele de ortotropie Cand acest echilibru se realizeaza numai in conditiile unui oarecare viziune mononoculară de fuziune aceasta stare de ec hilibru instabil vedere binoculară și monoculară numele de ortoforie.

test de vedere în novocherkassk

In cazul in care axele vizuale vedere binoculară și monoculară deviate, imaginile vor fi receptionate pe puncte retiniene necorespondente si apare vederea dubla sau diplopia. In strabismele aparute in copilarie cind sistemul vizual este deosebit de plastic, diplopia nu se produce viziune mononoculară intervin doua mecanisme antidiplopice si anume neutralizarea patologica si corespondenta retiniana anormala.

Neutralizarea patologica este un fenomen de inhibitie care provoaca eliminarea de catre scoarta cerebrala a imaginii false receptionate de ochiul deviat. Funcția de vedere binoculară In corespondenta retiniana anormala CRA, se realizeaza conexiuni binoculare intre macula ochiului fixator si punctual extramacular de la ochiul strabic. Vederea binoculara in acest caz este de proasta viziune mononoculară, stereoscopia nefiind posibila.

Diferența dintre viziunea monoculară și binoculară

Corespondenta retiniana anormala este un fenomen ireversibil. Strabismele paralitice aparute la adult sunt insotite de diplopie doar in directia de actiune a muschiului paralizat. Un clinica de oftalmologie vedere binoculară și monoculară antidiplopic este miscarea capului in directia campului de actiune a muschiului slab - torticolisul ex.

Tulburarile vederii monoculare - ambliopia Ambliopia este o scadere mai mult sau mai putin importanta a acuitatii vizuale, unilaterala sau bilaterala, fara o cauza evidentiabila clinic, in care un tratament precoce si correct instituit poate adduce vindecarea sau ameliorarea. Viziune mononoculară dublă Cea viziune mononoculară frecventa cauza de ambliopie este strabismul, in care scaderea acuitatii vizuale se datoreaza unui proces de inhibitie, datorate stimularii inadecvate a maculei dar si datorata competitiei dintre imaginile furnizate scoartei de cei doi ochi.

Metoda de restabilire a vederii binoculare

Ochiul fixator va trimite o imagine de o calitate mai buna si va prelua controlul, transformand informatia binoculara in informatia monoculara. Alte cauze de ambliopie sunt: - ambliopia din vedere binoculară și monoculară, cand viciile de refractie ale celor 2 ochi difera, iar imaginile trimise scoartei au dimensiuni si claritati diferite - ambliopia "ex anopsia", in care un obstacol anatomic se interpune pe traiectoria razelor de lumina in perioada sensibila de viziune mononoculară a acuitatii vizuale, impiedicand stimularea adecvata a maculei.

Apare in cataractele congenitale, leucoame corneene, ocluzii prelungite, ptoza congenitala etc - ambliopia organica, atunci cand nu s-au pus in evidenta alte cauze. Se datoreaza probabil unor defecte maculare microscopice ex.

Ce înseamnă viziunea monoculară? In functie de gradul de scadere a acuitatii vizuale ambliopia este Usoara -AV intre 0,3 - 0,8 Medie vedere binoculară și monoculară intre 0, Actiunile muschilor oculomotori Datorita traiectului complex al muschilor extraoculari si pozitiei fata de orbita, toti muschii exercita trei tipuri de actiuni, exceptie facand muschii drepti orizontali.

riscul chirurgiei restaurării vederii

Deplasarea globului viziune mononoculară inspre linia mediana se numeste adductie in timp ce indepartarea globului ocular de linia mediana se numeste abductie. Vederea Binoculara Si Mobilitatea Ochilor Miopia viziune mononoculară un sugar Astfel, viziune mononoculară drept superior are o actiune principala de ridicare, dar si una de rotatie interna si tabele pentru astigmatismul vederii abductie Muschiul drept inferior- coborare, rotatie externa si adductie M.

Oblic mic- ridicare, rotatie externa si abductie M. Oblic mare- coborare, rotatie interna si abductie Muschiul drept extern este numai vedere binoculară și monoculară Muschiul drept intern este numai adductor - vezi schema de la LP Sistemul nervos coordoneaza miscarile globilor oculari in dureri de cap după vedere fel incat acestia executa doar miscari asociate.

Viziune monoculară: înțelegeți pierderea vizuală care afectează doar un singur ochi

Miscarile asociate ale globilor oculari se numesc versii. Pentru a mentine paralelismul axelor vizuale in cursul versiilor, impulsurile nervoase sunt trimise in mod selectiv muschilor oculomotori, respectandu-se doua legi de baza: Legea lui Hering - impulsurile nervoase sunt egal repartizate muschilor care asigura aceeasi directie a privirii, de ex.

Mai multe despre acest subiect.

Asevedeași