Instalații vizuale

Vizual Instal - Proiectare instalatii pentru constructii

instalații vizuale

Istoric[ modificare modificare sursă ] Instalațiile s-au dezvoltat începând cu anuldar premize ale acestei forme de artă se pot găsi în "ready-made" ale lui Marcel Duchampîn "Merzbilder" și "Merzbau" ale lui Kurt Schwittersîn "Cabinetul abstracților" al lui El Lissitzky sau în reliefurile decorativ-arhitectonice ale lui Oskar Schlemmer. Încă din anii '50, datează aranjamentele grupului japonez "Gutai" și televizoarele "preparate" ale lui Nam June Paikurmate curând de propunerile artiștilor italieni din instalații vizuale N" instalații vizuale "Gruppo T", împachetările lui Christo și Jeanne-Claudediversele combinații de obiecte ale lui Joseph Beuys în "expune" o stație de metrou la Bienala de la Veneția.

Descriere[ modificare modificare sursă ] Instalațiile pun în scenăîntr-un aranjament care are propria sa dinamică, modalități tradiționale ca picturasculpturafotografiidar mai ales medii moderne ca proiecțiile de film sau videosunete, jocuri de luminămișcări, și pot fi procesate prin programe informatice.

instalații vizuale

Unele instalații sunt strâns legate de un anumit loc într-o sală de expoziție opere in situ saudimpotrivă, existența lor depinde de un spațiu particular pentru care au fost create și în care artistul a conceput un aranjament caracteristic. Opera nu poate fi transportată în alt loc, nici nu poate fi vândută, capătă astfel caracteristicile unei arte efemere, nu prin eroziunea și disoluția fizică a componentelor, ci prin suspendarea conotațiilor pe care le-a presupus această temporară compoziție.

Instalatie pentru vaze viziune oculară

Dincolo de momentul impactului pe care îl trezește în cadrul unor manifestări, instalațiile rămân în memorie prin documente fotografice sau filme. Cu toate acestea, regăsim o serie de astfel de lucrări în muzeele de artă contemporană, care conservă ca atare unele instalații făcute în cadrul respectivului muzeu sau aduse aici din altă parte.

instalații vizuale

Conceptul de instalație se poate cupla cu cel de " Art performance ", atunci când artistul apare el însuși pus preface miopia scenă în mijlocul propriei instalații. În prezent instalații vizuale pot vedea cu regularitate instalații la marile expoziții ca Bienala din Veneția sau documenta din Kassel.

În cele mai multe instalații, intervenția spectatorului este indispensabilă. Sub imperiul percepției sensoriale, privitorul este "instalat" într-un sistem artificial cu un apel la percepția sa subiectivă, ca scop final al aranjamentului artistic.

instalații vizuale

Ilya Kabakov realizează "instalații totale", în care folosește diverse materiale, fotografii sau desene, texte scrise, animate de variații luminoase, uneori pe fond sonor. Alții folosesc doar materialele aflate întâmplător la locul instalației.

Ea apare ca un ansamblu care se montează și cel mai bun medicament pentru refacerea vederii demontează după viziunea momentană a artistului.

instalații vizuale

Lansate ca formă instalații vizuale artă alternativă, compozițiile de obiecte șochează privitorii prin amestecul de inovație și banalitate. Instalația nu ocupă spațiul, ci îl restructurează și îl amenajează, ea lasă loc mișcării obiectelor, deplasării indivizilor, dar și circulației de idei, devenind astfel o formă de nomadism artistic instalații vizuale filosofic.

instalații vizuale

Asevedeași