Glaucom vizual, Despre glaucom – Societatea Română de Glaucom

tratament viziune gimnastică oculară

Prin nervul optic se transmit informaţiile vizuale de la ochi la creier. Se produce astfel micşorarea treptată a câmpului vizual de la periferie spre centru, iar în final se ajunge la orbire.

Estimativ, nervul optic este alcătuit din 1,2 milioane de fibre nervoase.

Pe lângă aceasta, cei mai mulţi dintre bolnavi nu observă aceste zone "oarbe" decât într-un stadiu destul de avansat. Glaucomul reprezintă una dintre cele mai importante cauze de orbire la nivel mondial, vederea scăzând treptat, fără semne care să alarmeze glaucom vizual prealabile, uneori chiar fără niciun simptom. De aceea se recomandă ca după vârsta de 40 de ani să se facă controale glaucom vizual la medicul oftalmolog.

Este admis faptul că un factor implicat în apariţia glaucomului este hipertensiunea oculară presiunea din interiorul ochiului crescută peste 22 glaucom vizual. Există o relaţie direct proporţională între valoarea presiunii intraoculare şi posibilitatea ca nervul optic să fie afectat de către aceasta.

Deşi există cazuri de glaucom fără presiune intraoculară crescută, sau persoane cu hipertensiune oculară care nu au dezvoltat glaucom, principalul factor de risc pentru glaucom rămâne tensiunea intraoculară mărită. Clasificare: Tipurile de glaucom se clasifică după mecanismul lor de producere, manifestările clinice şi tratament.

Simptome: de obicei nu există simptome iar semnele de alarmă apar în stadii avansate. Scăderea acuităţii vizuale şi scotoamele sunt modurile de manifestare ale bolii, afectând ambii ochi în mod asimetric.

Evoluţia este lentă şi tăcută, fără dureri sau alte simptome, şi din păcate este depistat după ce o mare parte din fibrele nervului optic sunt distruse, cu pierderea ireversibilă a vederii.

viziunea paraskeva

Diagnostic: se pune pe baza mai multor elemente, printre care: istoric familial de glaucom, investigaţii pentru depistarea glaucomului, eliminarea tipurilor secundare şi verificarea unghiului camerular deschis.

Pe baza examenului fundului de ochi şi a câmpului vizual, boala se încadrează în stadii de evoluţie: 1 — 4 terminal şi absolut pacientul nu mai percepe lumina.

Glaucom - Wikipedia

Tratament: vizează oprirea sau încetinirea progresiei bolii, cu menţiunea că vederea pierdută glaucom vizual se mai poate recupera. Tratamentul medicamentos include beta-blocante neselective ex: timolol sau selective ex: betaxololanalogi de prostaglandine ex: latanoprost, travoprost, bimatoprostinhibitori ai anhidrazei carbonice ex: dorsolamidă, brinzolamidăalfa 2-mimetice ex: brimonidină, apraclonidină şi agenţi miotici ex: pilocarpină. Frecvent, glaucomul glaucom vizual unghi deschis răspunde bine la medicaţie, mai ales dacă a fost diagnosticat din vreme şi tratamentul este adaptat.

Tratamentul laser — trabeculoplastia laser sau crioablaţia cu laser diodă doar în glaucomul absolut — folosit ca tratament alternativ la chirurgia îmbunătățind temporar vederea de la picături, atunci când aceasta nu este acceptată de pacient sau este contraindicată, dacă boala evoluează în ciuda medicaţiei corect luate.

Tratamentul chirurgical trabeculectomie cu iridectomie periferică, sclerectomie profundă, vascocanalostomie sau sisteme de drenaj implantabile este indicat când celelalte metode nu au dat rezultate sau nu sunt tolerate de către pacient, când boala avansează foarte rapid sau când din diverse motive nu poate fi administrată medicaţia.

Cea mai simplă, frecventă şi eficientă tehnică o reprezintă încă trabeculectomia cu iridectomie periferică.

Despre glaucom

Glaucomul cronic cu tensiune normală este o neuropatie optică bilaterală evolutivă, având aceleaşi manifestări ca şi glaucomul cronic simplu, cu glaucom vizual faptului că în acest caz tensiunea intraoculară are valori normale, mai mici de 21 mmHg.

Simptome: ca şi cel de mai sus, este asimptomatic până în stadii foarte avansate, când începe să scadă vederea. Uneori sunt prezente crize migrenoase, mâini şi glaucom vizual reci, tulburări de somn legătură cu sindroame vasospastice la tineri sau insuficienţă circulatorie la vârstiici. Când aceste mijloace eşuează se indică cura chirurgicală — trabeculectomia. Glaucoame secundare cu unghi deschis: Glaucomul pseudoexfoliativ — din cadrul sindromului pseudoexfoliativ prezentat într-un articol separatse caracterizează prin depunerea de material fibrinos în diverse structuri ale ochiului, inclusiv în trabecul, împiedicând circuitul normal al umorului apos, ceea ce duce la creşterea presiunii glaucom vizual.

Apare de obicei la persoane de peste 70 de ani şi poate afecta doar un singur ochi. Depozitele se vizualizează prin gonioscopie. Pacienţii cu sindrom pseudoexfoliativ fără glaucom trebuie să fie urmăriţi anual la control şi să fie informaţi privind posibilitatea apariţiei unei creşteri bruşte ale TIO vedere înceţoşată şi dureri la nivel ocular. Cei cu glaucom pseudoexfoliativ primesc tratament ca şi în glaucomul cronic simplu, glaucom vizual răspund greu la acesta, decompensările fiind frecvente.

Glaucomul – Oftalmologie

Alte opţiuni terapeutice includ trabeculoplastia laser, operaţia glaucom vizual glaucom vizual aspiraţia trabeculară. Glaucomul pigmentar — din cadrul sindromului de dispersie pigmentară pigmentul melanic din iris este eliberat sub formă de granule care se depun pe structurile segmentului anterior al ochiului şi se vizualizează la biomicroscop are transmitere genetică şi este relativ mai frecvent la miopi.

Decompensările sunt favorizate de midriază pupila dilatată, deci în condiţii de slabă iluminare şi de efort fizic. Pe lângă medicaţia din glaucomul primitiv, pot fi utili şi agenţii miotici pilocarpina glaucom vizual, timoxamina, trabeculectomia şi iridotomia laser.

Notiuni generale despre glaucom

Mai rar, se poate dezvolta glaucom pigmentar la pseudofac cristalin artificial implantat în intervenţia pentru cataractăprin frecarea picioruşelor acestuia de iris. Glaucoamele induse de cristalin: facolitic, facoanafilactic şi glaucom vizual datorat resturilor cristaliniene restante — se produc în urma unor complicaţii ale cataractei sau ale operaţiei pentru aceasta. Glaucoame induse de tumori glaucom vizual tumorile oculare pot determina atât glaucom cu unghi deschis, cât şi cu unghi închis.

Exemple de astfel de tumori sunt: leucemii, limfoame, melanom uveal şi metastaze la nivelul ochiului la adult, iar la copii: retinoblastomul, xantogranulomul şi meduloepiteliomul.

vede o persoană cu vedere minus 4

Glaucoame induse de inflamaţii — Sindromul Posner-Schlossman uveită datorată virusului Herpes simplex, asociat cu glaucom secundariridociclita heterocromică Fuchs iridociclită cronică unilaterală cu heterocromie a irisului şi rezistenţă la antiinflamatoarele steroidiene. Glaucoame secundare prin creşterea presiunii în venele epislerale: acest lucru se întâmplă în prezenţa glaucom vizual malformaţii arterio-venoase sau a unei obstrucţii a venelor.

Glaucoame posttraumatice Glaucoame secundare steroidiene — se aseamănă cu glaucomul cronic simplu, însă apare la persoane predispuse genetic care şi-au administrat tratament local cu corticosteroizi exemplu: Glaucom vizual, Prednisolon, Rimexolon un timp îndelungat.

Asevedeași